Μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο είναι η σωματική άσκηση, που μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρουσα όταν μετατραπεί σε άθληση. Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική που έχει ως σκοπό την υψηλή επίδοση σε αθλητικόυς αγώνες. Η άσκηση γίνεται άθληση όταν αποκτάει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα ένας που τρέχει στον δρόμο κάνει άσκηση, ωστόσο εάν έχει κάποιον αντίπαλο ή ακόμα και αν ανταγωνίζεται τον ίδιο του τον εαυτό με το χρονόμετρο αθλείται. Με βάση τα σημερινά στάνταρ, τα άτομα πρέπει να βρούν από 3 έως 5 ώρες την εβδομάδα για να γυμνάζονται. Από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλει.

Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλωτσούν μία μπάλα, όπως ο επίσκυρος στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα. Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου βασίζονται στις προσπάθειες που έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα για τυποποίηση των ποικίλων μορφών του ποδοσφαίρου που παίζοταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα.

Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ (YMCA) του Χόουλιοκ, στην πολιτεία Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το βόλεϊ. Αρχικά ονόμασε το παιχνίδι "μιντονέτ". Το όνομα βόλεϊ δόθηκε λίγο αργότερα, έπειτα από έναν αγώνα επίδειξης, μάλλον από τον Άλφρεντ Χάλστιντ.

ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ - Γ1
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλει