Υπάρχουν πολλοί δικτυακοί τόποι από τους οποίους μπορούμε να ακούσουμε μουσική. Ο καθένας τους λειτουργεί με το δικό του τρόπο και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όλοι τους όμως ψάχνουν σε δικτυακές βάσεις δεδομένων τραγουδιών, όπως για παράδειγμα το youtube. Στις ιστοσελίδες του stereomood μπορεί κάποιος να βρει μουσική που να ταιριάζει σε διαφορετικές περιστάσεις όπως βροχερός καιρός, άνοιξη και διάβασμα στο σπίτι. Άλλοι δικτυακοί τόποι μουσικής είναι ο Last-fm, ο Jango και ο Radio Tuna. Ο τελευταίος προσφέρει την δυνατότητα να ακούσετε μουσική από ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω διαδυκτίου και μπορείτε να διαλέξετε διάφορα είδη μουσικής όπως Pop και Rap & Hip Hop. Κάποιοι άλλοι μας δίνουν την δυνατότητα όχι μόνο να ακούσουμε αλλά και να κατεβάσουμε τα τραγούδια στον υπολογιστή μας.

Την αξία της Μουσικής αντελήφθησαν και εξύμνησαν μεγαλοφυΐες του πνεύματος όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Ρομαίν Ρολάν, ο Καρτέσιος, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Βάγκνερ, ο Στραβίνσκι κ.α., καθώς φυσικά και οι λαοί μέσω της παραδοσιακής τους τραγουδοποιίας.

Η τέρψη αυτή που εξάγει ο ακροατής από το μουσικό έργο εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τον μουσικό και ευρύτερο καλλιτεχνικό πολιτισμό της ιδιαίτερης καταγωγής και διαμονής του καθώς και από τα μουσικά ύφη και είδη με τα οποία είναι προσωπικά εξοικειωμένος. Δύο ακροατές με διαφορετικό μουσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, επί παραδείγματι ένας Γερμανός και ένας Ινδός, θεωρείται δύσκολο να εξάγουν τα ίδια αισθητικά συμπεράσματα ακούγοντας την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν ή μια ινδική ράγκα.

ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ - Γ1