Κακόβουλο λογισμικό ονομάζουμε κάθε πρόγραμμα το οποίο διαθέτει εντολές που μπορούν να βλάψουν ένα υπολογιστικό σύστημα.Τα πιο γνωστά είδη είναι οι Ιοί (virus) που προκαλούν διάφορες καταστροφές στους υπολογιστές, οι Δούρειοι Ίπποι (Τrojans) που παριστάνουν ότι είναι χρήσιμοι ενώ στην πραγματικότητα κλέβουν σημαντικά αρχεία ή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος άγνωστος τον έλεγχο του συστήματος, και τα Σκουλήκια (Worm) που μεταδίδονται μέσω των δικτύων ή μέσω μηνυμάτων και αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή κωδικούς πρόσβασης, ώστε αυτός που κάνει την επίθεση να μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυό μας. Συνήθως η συγγραφή του κακόβουλου λογισμικού χρεώνεται στους χάκερς ή κράκερς. Μπορούμε να βρούμε πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Γνωστοί ιοί υπολογιστών που άφησαν εποχή ήταν ο Melissa, ο Michelangelo (διέγραφε τον σκληρό δίσκο όταν η ημερομηνία του υπολογιστή έδειχνε 6 Μαρτίου), ο I Love You, ο Slammer, ο Chernobyl (διέγραφε το BIOS όταν η ημερομηνία του υπολογιστή έδειχνε 26 Απριλίου), ο Blaster, ο MyDoom, ο Jerk, ο Yankee, ο LoveLet-A, ο NightShade (κλείδωνε με κωδικό τα αρχεία όταν η ημερομηνία του υπολογιστή έδειχνε Παρασκευή και 13) κ.ά.

Ο ιός I Love You εξαπλώθηκε ταχύτατα το έτος 2000 σ’ όλον τον κόσμο και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και κινητοποίηση. Ως δράστης συνελήφθη ένας 23χρονος από τις Φιλιππίνες, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι δεν δημιούργησε τον ιό αλλά ότι απλά τον βελτίωσε. Ο ιός αυτός έδειξε μια ιδιαίτερη προτίμηση σε αρχεία πολυμέσων τύπου .jpg, .mpeg και .mp3 και εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές ύψους 8-10 δισ. δολαρίων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ιός είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μολύνει άλλα προγράμματα τροποποιώντας τις εντολές τους ώστε να περιλαμβάνουν μια έκδοση του εαυτού του και το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.Ο δούρειος ίππος (trojan horse ή απλά trojan) είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράμματα.

Σιάνα Ελεάνα - Γ3
Τα πιο απλά θέματα είναι συνήθως αυτά που γνωρίζουμε λιγότερο